400000VOLT – Sporen langs masten

nl
SYNOPSIS:

Op 10 september 2018 vertrekken Wim Cuyvers, Antoine Devaux, Francis Jonckheere en Pedro Prazeres aan de waterkrachtcentrale in Génissiat (in het Franse departement Ain) richting Frasne (in het departement Doubs). Daarbij volgen ze de hoogspanningslijn van 400.000 volt die het uitzonderlijke landschap van Haut-Jura volledig doorsnijdt. Onder elk van de 214 pylonen worden een aantal handelingen uitgevoerd. Eén van de handelingen is het registreren van 25 seconden geluid en 25 seconden film (telkens met de camera gepositioneerd in het midden van de ruimte onder de pyloon, kijkend in de richting van de volgende pyloon). Nadien monteerden ze dit beeld en geluid tot een langspeelfilm.

Dicht struikgewas, weiden, zichten op bergruggen, bergkammen en valleien waarin de kabels van de hoogspanningslijn duiken, volgen elkaar op. En steeds is er, in wisselende intensiteit het vertrouwde geknetter van de hoogspanningslijn, vermengd met vogelgefluit, gonzende insecten en het geluid van koebellen, sportvliegtuigen, auto’s en zaagmachines.

We nemen de tijd om naar de film te kijken, maar zeker ook om in gesprek te gaan, onder andere met architecten Wim Cuyvers en Francis Jonckheere erbij.

In samenwerking met BILDNIS.