Denial

nl
SYNOPSIS:

Opgelet: de vertoning van donderdag 4 mei om 14u30 is geschrapt wegens de werken in het gebouw.

De aarde is rond. De ijskappen smelten. Elvis is dood. De Holocaust is gebeurd. Dit zijn, zo benadrukt academicus Deborah Lipstadt, onwrikbare feiten. Toch moet ze bewijzen dat de Holocaust daadwerkelijk is gebeurd.

In deze verfilming van een waargebeurd verhaal wordt Lipstadt (Rachel Weisz) aangeklaagd voor laster door Holocaustontkenner David Irving (Timothy Spall). Irving ontkent glashard dat er in Auschwitz systematisch joden en andere gevangenen zijn vergast. Lipstadt noemde Irving een leugenaar en geschiedvervalser, waarop Irving een rechtszaak wegens laster tegen haar aanspande. Het Engelse rechtssysteem is zo opgebouwd dat de bewijslast te allen tijde ligt bij degene die aangeklaagd wordt waardoor Lipstadt bewijs moest leveren voor het plaatsvinden van de Holocaust. Als ze de zaak zou verliezen zou via de rechtspraak worden vastgelegd dat Holocaustontkenner gelijkwaardige historici zijn, waarmee de Jodenvervolging zelf opeens discussieerbaar zou worden.

Het resultaat is een meeslepende rechtbankfilm waarin relevante vragen naar voren komen over actuele thema’s binnen de huidige samenleving: de grens tussen feit en mening, vrijheid van meningsuiting en fake nieuws.

CAST: Rachel Weisz, Tom Wilkinson en Timothy Spall

LAND: VS/VK

REGIE: Mick Jackson

TAAL: ENG

ONDERTITELS: NL-FR

DUUR: 110