Gorillas in the Mist

nl
SYNOPSIS:

Dit biografisch drama over het bewogen leven van Dian Fossey werd in het kader van Kookeet (28 t.e.m. 30 september) gekozen door Dominique Persoone (die vorig jaar reeds de film The Cook, the Thief, his Wife and her Lover uitkoos). Naast het feit dat de film vandaag nog steeds even relevant is als in 1988, licht het ook een tipje van de sluier op van Persoone zijn  verschijning op Kookeet: meer in het bijzonder naam van het gerecht dat hij presenteert.

Na een zeer confronterende expeditie in het Virungapark in Congo besliste Dominique samen met directeur Emmanuel de Merode om een chocoladefabriek te bouwen met de bedoeling zoveel mogelijk locals aan het werk te stellen.

De chocolade wordt gemaakt door de mensen van Virunga, met de cacao van Virunga. De winst blijft 100% voor het park van Virunga in de hoop de armoede te kunnen bestrijden en zoveel mogelijk mensen en dieren te helpen.

Tijdens Kookeet wordt de eerste badge Virunga chocolade verwerkt in het dessert ‘Gorilla’s in het mist’. The Chocolate Line zal per verkocht dessert één euro doneren. Op die manier kunnen we ons steentje bijdragen om het grootste en mooiste nationale park te redden voor het te laat is.

Antropoloog Louis Leakey inspireert Dian Fossey, een therapeute uit Kentucky, om haar leven te wijden aan de studie van primaten. Ze reist af naar Afrika en raakt al snel gefascineerd door de zeldzame berggorilla’s in de jungle van Rwanda. Fossey komt in contact met de illegale handel in gorillahuiden en spoort de Rwandese overheid aan tot actie. De overheid gaat hier echter niet op in aangezien volgens hen stroperij de enige bron van inkomsten is voor enkele Rwandezen. Ze besluit daarom het heft in eigen hand te nemen. Aan haar actie komt abrupt een einde wanneer ze onder mysterieuze omstandigheden wordt vermoord op 26 december 1985.

CAST: Sigourney Weaver

LAND: VS

REGIE: Michael Apted

TAAL: Engels

ONDERTITELS: Nederlands

DUUR: 125