Harmonium

VRIENDEN VAN LUMIERE
nl
SYNOPSIS:

De dagelijkse routine van een Japans gezin wordt overhoop gehaald wanneer een kennis uit een ver verleden opdaagt en binnendringt in hun leven. Met dit vertrekpunt creëert regisseur Kôji Fukada tegelijk een knap hedendaags familiedrama en een beklemmende thriller die aspecten van een Griekse tragedie opneemt en verwerkt.

Vader Toshio baat een werkplaats uit vanuit zijn woning. Zijn vrouw en dochter ziet hij enkel ’s avonds aan tafel, waar ze zwijgend eten. Nadat Yasaka, net vrijgelaten uit de gevangenis, bij het gezin heeft aangeklopt met de vraag naar werk en onderdak, blijkt dat de bedoelingen van de man minder nobel zijn dan aanvankelijk gedacht. Een onverklaarbare catastrofe grijpt plaats en zelfs acht jaar later is het gezin nog steeds niet hersteld. Oude wonden worden opnieuw opengereten.

Met Harmonium levert Kôji Fukada een bijtende analyse van eenzaamheid en de banden in de samenleving af. Met een ongelooflijke emotionele kracht stelt hij de oude vragen naar schuld, misdaad, straf en menselijke motieven. Het is niet verwonderlijk dat de film de juryprijs uit de ‘Un Certain Regard’-sectie op het filmfestival van Cannes wist binnen te halen.

CAST: Mariko Tsutsui, Kanji Furutachi en Tadanobu Asano

LAND: Japan/Frankrijk

REGIE: Kôji Fukada

TAAL: JAP

ONDERTITELS: NL/FR

DUUR: 118