Maurice

nl
SYNOPSIS:

Ter ere van zijn 30ste verjaardag, komt Maurice weer in de Belgische en Nederlandse zalen in een gloednieuwe 4K restauratie van het originele cameranegatief en de magnetische soundtrack, en een nieuwe 5.1. geluidsmix van de stereo 35 mm mags. Dit alles onder goedkeurend oog van regisseur James Ivory, die voor zijn script van Call Me By Your Name een Oscar won.

Maurice (1987) is ongetwijfeld een mijlpaal in de samenwerking tussen Merchant en Ivory en wordt niet enkel beschouwd als één van hun beste films, maar was ook één van de meest gewaardeerde en populairste mainstream films. Bovendien kreeg Hugh Grant zijn eerste grote vertolking in Maurice, en werd hij zo dé ontdekking voor een hele generatie.

Twee jaar geleden bracht Lumière Howards End (oorspronkelijk 1992) in een subliem gerestaureerde versie met succes in de zalen. De James Ivory films zijn zo meesterlijk en fantastisch gerestaureerd dat het publiek deze films zelfs in betere kwaliteit kan ontdekken dan bij de oorspronkelijke release.

Dertig jaar later blijft Maurice een wonderbaarlijk opgebouwd periodedrama met uitmuntende acteerprestaties. Thema’s als repressie, waardigheid, compromis en verboden liefde zijn zo relevant als ze waren in de jaren tachtig, en als meer dan een eeuw geleden, toen E.M. Forster zijn roman neerpende. Een tijdloze film, een pareltje om te (her)ontdekken.

CAST: Hugh Grant, Rupert Graves, Barry Foster & Ben Kingsley

REGIE: James Ivory

TAAL: Engels

ONDERTITELS: NL-FR

DUUR: 140