Una mujer fantastica

nl
SYNOPSIS:

Una Mujer Fantastica is een Chileens drama geregisseerd door Sebastian Lelio, een van de leidende figuren binnen de Chileense post-dictatuur cinema. Zijn vorige film Gloria verscheen in 2013 en won de jury prijs op het internationaal filmfestival van Berlijn. Ook zijn jongste creatie, Una Mujer Fantastica, werd in Berlijn erg geprezen, wat leidde tot een nominatie voor de Gouden Beer binnen de hoofdcompetitie.

Marina (gespeeld door de fantastische transgender actrice Daniela Vega) is een jonge transgendervrouw die werkt als serveerster en ’s avonds als zangeres in bars. Ze heeft een relatie met Orlando, die 20 jaar ouder is dan haar. Na het vieren van haar verjaardag krijgt Orlando plotseling een aneurysma en Marina doet er alles aan hem zo snel mogelijk naar de eerste hulp te brengen, maar tevergeefs… Na de dood van Orlando wordt Marina onderworpen aan allerhande denigrerende onderzoeken en ondervragingen, geen van alle gebaseerd op terechte aanwijzingen, maar enkel op vooroordelen over haar transseksualiteit. Elke dag strijdt Marina voor het recht te zijn wie ze werkelijk is: een fantastische vrouw.

Volgens Variety Magazine heeft Lelio waarschijnlijk het meest empathische digitale portret van alledaagse obstakels van het transgender bestaan geschetst sinds Kimberly Peirce’s Boys Don’t Cry in 1999.

CAST: Daniela Vega, Francisco Reyes en Luis Gnecco

LAND: Chili

REGIE: Sebastián Lelio

TAAL: SP

ONDERTITELS: NL-FR

DUUR: 104